• Grillez az egész világ

    Grillezni amolyan úri huncutságnak számított sokáig – hiszen szalonnát még csak-csak sütöttünk, de hogy mondjuk lazacot vagy T-bone steaket… A bográcsozást, azt ugye valahogy meg nem éreztük azonosnak a grillezéssel. Egyedül a tárcsa volt az, ami teljesen magyar grilltalálmány. A jó vastag acéltárcsa, amit ügyesen ráhegesztett lábakon aztán lehetett a sajátos magyar grillre használni: a középen összegyűlő zsírba rotyogtatni a holmit, meg kihúzni a szélére – egész művészei voltak ennek a műfajnak.

    Manapság a grill ugyanolyan kifinomult műfaj, mint a konyhaművészet bármely másik ága. Egy igazán professzionális grillező „tojás” ára meghaladja a félmilliót. De azért mégsem pénz kérdése ez, hanem a tudásé, tapasztalaté, az érzéké. A világ legjobb grillhúsait a  szlovén tengerparton ettem, ahol egy félbevágott rozsdás olajoshordó képezte a grillt, rajta betonvas ráccsal. A mi kiadványunk az olvasóink ízlésére, tapasztalatára, tudására épül, azokéra, akik beküldték a recepteket. És ennél megbízhatóbb iránytű nincs az ízek világában.